Strandbastun i Ljugarn ligger vackert beläget, alldeles vid vattenkanten. Den har länge varit, och är fortsatt, en populär samlingsplats året runt för bastuälskare. Inte bara för att få basta och löga sig ren, utan minst lika mycket som en social samlingsplats för både bofasta och besökare.
Bastun ägs av Föreningen Ljugarn, men den sköts av en grupp entusiaster på deras fritid. De gör det eftersom de brinner för bastubadet och strandbastun, och det är ett gäng som har bastat länge tillsammans. Alla bastuvärdarna är åretruntboende i Ljugarn. Några är Ljugänningar sedan barnsben, andra har flyttat hit från andra delar av Sverige. Utöver bastun är flera av dem engagerade i andra sammanhang för att utveckla byn. En har varit med och byggt upp vandringsleden Östkustleden. Andra är engagerade i hamnens skötsel och seglarskolan. Några är engagerade i Lettlandshjälpen etc. De flesta är numera pensionärer, men några är fortfarande aktiva i yrkeslivet.
Bastuvärdarna turas om att veckovis sköta om bastun. Då ingår att sätta på värmen i god tid inför ett bastubad. Men också att städa ur hela bastun efter varje bad, så den är ren och snygg tills nästa grupp av badgäster anländer. De är t.ex. noga med att skura av bastulavarna mellan varje besök, allt för att hålla en hög hygien. Allt detta sköts genom ett frivilligt engagemang på deras fritid, eftersom Ljugarns strandbastu är en institution som de värnar om. De sköter allt som har med bastun att göra; Allt från att ansa rosorna vid entrén och klippa gräset runt bastun, till att renovera och underhålla bastun. De gör det för att för att den ska fortsätta finnas till för byns invånare och besökare och att så många som möjligt skall kunna njuta av värmen i bastun och utsikten genom panoramafönstret ut mot sjön.
Peter, den senaste bastuvärden, har badat bastu här i 40 år innan han tog steget att bli bastuvärd 2021. Han har tidigare också engagerat sig för Ljugarn på flera andra sätt genom utvecklingsbolaget Ljusa udden och vandringsleden Östkustleden. Nu sköter han om Bastuns hemsida
Kenneth, åldermannen i gruppen. En av dem som varit med och värnat om bastun i mer än 20 år. Han är den pyntar och fixar, sköter om gula rosen och sätter upp julbelysningen.
Göran, som har haft hus på Ljugarn i över 30 år, har förutom bastun flera intressen i byn. Bl.a. är han en av dem som organiserar seglarskolan i hamnen. Han var t.o.m. med och byggde de optimistjollar som används där.
Erik, en västerbottensfödd Ljugänning, som är bastuns kontaktperson mot Föreningen Ljugarn. En sammanhållande kraft som ser till att allt planeras för att skötseln och ekonomin skall fungera.
Bengt, uppväxt i Ljugarn och flyttade till huvudstaden 1965 för att återkomma som pensionär och fast boende i Ljugarn år 2008. Återkom årligen under de 43 åren till byn. Intresse för gym och badminton samt spelar en hel del golf.
Markus, delar sitt engagemang i bastun med en intensiv yrkeskarriär, och är också en av dem som håller koll på ekonomin för bastun.
Mikael, som sin Stockholmsdialekt till trots sedan länge är en inbiten Ljugänning och hängiven del av dem som sköter om bastun. Han deltar även i andra verksamheter, såsom Sjöviksgården, för att hålla Ljugarn levande.
Det är alltså någon i det här gänget som kommer att göra bastun klar den dagen du bokar ett besök för kompisgänget eller familjen. Eller för våra veckovisa publika lördagsbad! Vem av dem som ansvarar för just den här veckan, ser du längst ned på varje sida på hemsidan.
Välkomna till strandbastun hälsar Bastuvärdarna.